Veelgestelde vragen
Wat doet een osteopaat?
De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. De osteopathie richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor het lichaam zich weer optimaal kan bewegen.
Waarvoor kan ik bij een osteopaat terecht?
U kunt met uiteenlopende klachten bij PD Osteopathie in Breda terecht, zoals klachten van het bewegingsapparaat (rugklachten, hoofdpijn, spier- en peesproblemen), klachten aan uw zenuwstelsel (tintelingen, uitstraling) organen (buikpijn, moeite met spijsvertering) of systeemklachten (hormonale disbalans). Ook voor een tal andere klachten kunt u een osteopaat bezoeken. U kunt een afspraak maken bij een osteopaat zonder verwijzing van een huisarts of specialist in het ziekenhuis.
Wat is het verschil tussen osteopathie en fysiotherapie of manuele therapie?
Osteopathie behandelt het lichaam als één geheel waarbij het wordt onderverdeeld in 3 systemen: het pariëtale systeem, het viscerale systeem en het cranio-sacrale systeem. Manuele therapie en fysiotherapie richten zich voornamelijk op het bewegingsapparaat (het pariëtale systeem). De combinatie tussen de 3 verschillende systemen verklaart de holistische visie die een osteopaat heeft. Het lichaam wordt daarbij gezien als één geheel.
Wordt een behandeling osteopathie vergoed door mijn zorgverzekering?
Mensen die en aanvullende verzekering hebben krijgen vaak een deel van een consult osteopathie vergoed. Voor de exacte bedragen kunt u hier meer informatie vinden. PD Osteopathie is aangesloten bij het NRO en daardoor komt de behandeling in de praktijk te Breda in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding.
Wat kan een osteopaat voor mij betekenen?
Aanleidingen tot klachten kunnen zijn : ongevallen, sportblessures, overbelasting, spierverrekkingen, ontstekingen, operaties, littekens die verklevingen veroorzaken, etc. De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en behandelt niet alleen de symptomen waar een patiënt mee binnenloopt. We zien vaak dat klachten niet daar ontstaan waar de primaire oorzaak zich bevindt en dat er een aanzienlijke periode kan bestaan tussen de oorsprong en de klacht waarvoor de patiënt zich laat behandelen.
· Een enkelverzwikking kan jaren later rugpijn of hoofdpijn veroorzaken.
· Een val op het staartbotje van het snowboarden kan na verloop van tijd migraine of duizeligheid veroorzaken.
· Een slechte ademhaling kan zorgen voor een beperking van uw nek en zorgen voor hoofdpijnklachten.
· Buikoperaties kunnen naar verloop van tijd stoelgangproblemen, rugpijn, hoofdpijn, nek- schouderpijnen veroorzaken.
Klachten ontstaan wanneer er bewegingsblokkades optreden in of tussen de systemen. Het lichaam zal zelf proberen deze blokkades te compenseren of helemaal op te heffen. Normaal gesproken lukt dat. Als dit niet mogelijk is, dan is de osteopaat de aangewezen persoon om met manuele technieken de blokkades op te heffen en het lichaam zichzelf weer kan herstellen.
Is osteopathie een erkende vorm van gezondheidszorg?
In veel gevallen heeft een osteopaat ook de opleiding fysiotherapie afgerond. Een erkende osteopaat heeft een een specialisatie gehad (4 jaar voltijd of 6 jaar deeltijd) achter de rug staan en is lid van het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie). De vergoeding die een zorgverzekering eventueel biedt, geldt alleen voor erkende osteopaten die in het register staan.
Daarnaast is het verplicht om jaarlijks bij- en nascholing te volgen om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en de kwaliteit van het beroep hoog te houden. Behaalt een osteopaat niet voldoende accreditatiepunten, dan verliest deze de registratie van het NRO.
Hoe onderzoekt een osteopaat?
Bij het eerste bezoek aan de osteopaat wordt er aandachtig geluisterd naar de beschrijving van de klacht(en). Het is voor de osteopaat belangrijk om precies te weten hoe u de klachten zelf ervaart, wat soms lastig is om te verwoorden. Er worden ook aanvullende vragen gesteld om zodoende informatie te krijgen over de werkingsmechanismen van het hele lichaam.
Door de holistische visie te gebruiken worden verbanden gelegd tussen meerdere klachten bij de patiënt. Na het vraaggesprek wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de verschillende systemen. Er wordt gekeken naar de beweeglijkheid van verschillende gewrichten (zoals een knie, heup of rug), maar ook van inwendige organen en de schedel.
Hoe behandelt een osteopaat?
Een osteopaat gebruik manuele technieken om de opgespoorde beperkingen van de verschillende systemen te gaan verhelpen. Het kan zijn dat een osteopaat naast de behandeling nog adviezen meegeeft in de vorm van mobiliteit, lenigheid, ademhaling, voeding, suppletie of andere zaken die per patiënt zullen verschillen.
Hoe vaak moet ik behandeld worden?
De behandelfrequentie ligt beduidend lager dan die van andere behandelingsmethoden, omdat het lichaam tijd nodig heeft zich aan te passen aan de verbeterde beweeglijkheid. Dit kan gepaard gaan met een verergering van de klachten na de behandeling. De osteopaat geneest niet, maar helpt de blokkades te verwijderen die de genezing in de weg staan. Afhankelijk van de klacht kan het zijn dat de vervolgafspraak binnen één week is. Soms is het ook mogelijk dat de tweede afspraak pas een maand later wordt gepland.